Zaken Nu
Image default
Informatietechnologie

Waarom een data warehouse een handig databeheersysteem is voor BI-doeleinden

Een data warehouse is een efficiënt, effectief en handig databeheersysteem voor BI-doeleinden, ofwel voor business intelligence. BI is een oplossing die bedoeld is om bedrijfsdata om te zetten in bruikbare informatie. De gegevens die worden verzameld uit meerdere bronnen, moeten worden samengevoegd, geïntegreerd en op een duidelijke manier aan worden geboden. Dit gebeurt vanuit een data warehouse. Met een goede data warehouse oplossing, ook wel een DWH-oplossing, bent u dus veel beter in staat om de juiste beslissingen te nemen voor uw bedrijf.

Het inrichten van een data warehouse

Wanneer u besluit ome en data warehouse in te gaan richten, dan doet u dit op de eerste plaats om voor uw bedrijf te kunnen voldoen aan de behoefte aan informatie. De beste beslissingen worden gemaakt op basis van de juiste informatie. Deze gegevens moeten niet alleen volledig zijn, maar moeten ook goed worden geanalyseerd en – in de meeste gevallen – op de juiste wijze aan elkaar worden gekoppeld. U heeft informatie nodig over bijvoorbeeld uw positie in verhouding tot de positie van uw grootste concurrenten, uw meest afgenomen diensten of producten, de behoeften van de markt en de kenmerken van uw specifieke klanten. Binnen het bedrijf bestaan veel verschillende behoeften aan informatie en met het oog hierop is het inrichten van een data warehouse zeker aan te raden.

Wat is een data warehouse nu precies?

Een data warehouse is een type gegevensbeheersysteem dat is ontworpen om business intelligence (BI) activiteiten, met name analyses, mogelijk te maken en te ondersteunen. Iedere onderneming heeft een stabiel datafundament nodig. Dit zogenaamde fundament kan worden gezien als een kennisbron voor analytics en business intelligence. Alle gegevensbronnen worden in een data warehouse verzameld op een eenduidige manier, waardoor alles direct een stuk inzichtelijker wordt. Moet er een belangrijke strategische, operationele of bijvoorbeeld praktische beslissing worden genomen binnen het bedrijf? Dan zijn alle waardevolle inzichten eenvoudig terug te vinden in het data warehouse, waardoor direct alle benodigde informatie beschikbaar is om de beslissing te nemen op basis van juiste, volledige informatie.

Een data warehouse als bron voor BI

Business intelligence systemen combineren gegevensverzameling, gegevensopslag en kennisbeheer met gegevensanalyse. Dit doen de systemen om complexe gegevens te evalueren en om te zetten in zinvolle, bruikbare informatie. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt om effectievere strategische, tactische en operationele inzichten en besluitvorming te ondersteunen. Een optimaal ingericht data warehouse vormt de perfecte basis, of bron, voor BI. Door het data warehouse heeft iedereen binnen het bedrijf namelijk de beschikking over dezelfde rapportages, analyses, inzichten en data. U bepaalt zelf welke modellen en definities er binnen het data warehouse worden gehanteerd. Zo zorgt u er eenvoudig voor dat data altijd beschikbaar is en dat u duidelijk heeft waar alle cijfers vandaan komen.

Snel in de informatiebehoeften voorzien met een data warehouse

Een data warehouse is een ideaal databeheersysteem dat u toestaat om snel en effectief te kunnen voorzien in de informatiebehoeften binnen het bedrijf. Alle data is voortdurend beschikbaar, correct en duidelijk geordend, waardoor u de wendbaarheid binnen uw bedrijf eenvoudig optimaliseert. Hierdoor laat u uw bedrijf makkelijker mee bewegen op de veranderingen in de markt.