Wat kan ik met een SCIOS-keuring?

Categories
Table of Contents
Share :

Gerelateerde
berichten

Wat is een SCIOS-keuring?

SCIOS staat voor Stichting Certificering Onderhoud en Inspectie van Stookinstallaties. Deze organisatie richt zich dus op de controle en onderhoud van stookinstallaties. Omdat er in aggregaten ook brandstof zit, vallen zij ook onder deze noemer. Naast dat het verplicht is zorgt een SCIOS-keuring voor de veiligheid en functioneren van je aggregaat. Het is dus zaak dat je deze op orde krijgt.

Geldt een SCIOS-keuring voor alle aggregaten?

Een SCIOS-keuring geldt niet voor alle aggregaten. Dit hangt namelijk heel erg af van bepaalde factoren. De grootste factoren hiervoor zijn het vermogen van het aggregaat en het feit of deze wel of niet gasgestookt is. Afhankelijk hiervan kun je bepalen of jouw aggregaat in aanmerking komt voor en een SCIOS-keuring. Heeft jouw noodstroomaggregaat een vermogen onder de 20 kW, dan behoeft deze geen verplichte inspectie. Als je kijkt naar aggregaten met een vermogen tussen de 20 kW en 100 kW, dan zit er een verschil in wel- en niet-gasgestookt. Is deze namelijk wel gasgestookt, dan is er geen verplichte inspectie nodig. Is deze niet-gasgestookt, dan moet het aggregaat eens in de vier jaar geïnspecteerd worden. Kijken we naar de categorie van noodstroomaggregaten met meer dan 100 kW, dan zit ook daar een verschil tussen wel- en niet-gasgestookte modellen. Bij eerstgenoemde is een inspectie die eens in de vier jaar gebeurt verplicht. Gaat het in deze categorie over een niet-gasgestookte variant, dan moet deze eens in de twee jaar geïnspecteerd worden. Het is dus zaak om van te voren goed te kijken in welke categorie jouw NSA valt.

Waarom moet ik een SCIOS-keuring ondergaan?

De voornaamste reden om te zorgen voor een SCIOS-keuring voor je noodstroomaggregaat is veiligheid. Een NSA wordt namelijk gebruikt bij het uitvallen van een regulier stroomnetwerk of op plekken waar geen stroomtoevoer te vinden is. Bij eerstgenoemde moet je denken aan ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Onder het laatstgenoemde vallen bijvoorbeeld matrixborden boven de snelweg en evenementen die op weilanden plaatsvinden. Vooral op plekken waarbij het aggregaat dient als backup kan een goede functionering hiervan levensreddend zijn. Gebruikers hiervan moeten blind kunnen vertrouwen op deze apparaten. Om dit te waarborgen is de SCIOS-inspectie nodig.

Krijg ik achteraf een SCIOS-certificering?

Een SCIOS-certificering krijg je als de keuring is voltooid en de NSA is goedgekeurd. Hiermee weet je dat jouw bedrijf een extra stukje zekerheid heeft en optimaal kan presteren met een goedgekeurd aggregaat. Daarnaast ben je er ook zeker van dat je minder schadelijke stoffen uitstoot met een goedgekeurde NSA. En natuurlijk is het eerder genoemde vertrouwen een cruciale factor: weten werknemers dat er een backup achter de hand is, dan hoeven zij minder te stressen als het stroomnetwerk daadwerkelijk een keer uitvalt.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/scios/

Nog niet gelezen?

Check deze artikelen!

maak deel uit van ons succes.