Wat komt er kijken bij een bedrijfsoverdracht?

Categories
Table of Contents
Share :

Gerelateerde
berichten

Een bedrijfsoverdracht binnen een familie gaat net iets anders dan een normale bedrijfsoverdracht. Vaak gebeurd het wel, omdat het belangrijk is voor familiebedrijven en de continuïteit hiervan. De Belastingdienst kijkt altijd met een zeer kritisch oog naar overdrachten en ook fiscale en juridische aspecten zijn hierbij zeer belangrijk. Een bedrijf is goed voor de bestaanszekerheid van de volgende generaties.

Tijdens een bedrijfsoverdracht houd je rekening met belastingclaims. Inkomstenbelasting is bijvoorbeeld aan de orde wanneer de overdrager fiscale winst realiseert tijdens het overdragen van het bedrijf. De overdrager moet hier namelijk progressief belastingtarief over betalen wanneer diegene stille reserves in het vermogensbestanddelen en of goodwill van de onderneming realiseert. Ook moet rekening gehouden worden met de desinvesteringsbijtelling. Hiermee gaat het om de fiscale winstpost waarmee investeringsaftrek van de laatste vijf jaar gecorrigeerd wordt. Dit is alleen wanneer er meer dan €2400,- wordt gedesinvesteerd. Ook fiscale reserves vallen vrij bij bedrijfsoverdracht.

Daarnaast is de ondernemer verplicht om overdrachtsbelasting te betalen wanneer de onderneming verkocht wordt met onroerende zaak, het bedrijfspand dus, op de balans. Onder voorwaarden is een vrijstelling van toepassing mogelijk.

Is de bedrijfsoverdracht tegen een lager bedrag dan het bedrijf eigenlijk waard is? Dan spreek je over een schenking en moet de overnemer schenkbelasting betalen. Ook hier zijn bepaalde vrijstellingen en betalingsregelingen voor, tegen bepaalde voorwaarden.

Gaat het om een bedrijfsoverdracht van een persoonlijke onderneming binnen de familie? Dan geldt er onder voorwaarden een vrijstelling van overdrachtsbelasting. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om de voerdracht aan kinderen, kleinkinderen, broers, zussen of huwelijkspartners.

Een bedrijfsovername is dus niet zo 1,2,3 geregeld. Om te voldoen aan de juiste voorwaarden en te zorgen dat alle financiën en administratie op orde is, kan je een accountantskantoor inschakelen. Deze helpt je bij de overdracht. Ook fiscaal advies kan geen kwaad in dit soort situaties.

http://weanaaldwijk.nl

Nog niet gelezen?

Check deze artikelen!

maak deel uit van ons succes.