Zaken Nu
Image default
Personeelszaken

Manieren om ongevallen op de werkplek te voorkomen

Elke bedrijfseigenaar of manager weet dat arbeidsongevallen een enorme impact kunnen hebben op een bedrijf. Of het nu een werknemer is die gewond raakt en vrij moet nemen of iemand die zijn werk niet kan doen nadat hij ziek is geworden na een ongeval op het werk, ongevallen kunnen leiden tot productiviteitsverlies en geldverlies.

Veiligheid moet onderdeel worden van de bedrijfscultuur

Ongevallen op de werkvloer kunnen worden voorkomen door veiligheid onderdeel te maken van de bedrijfscultuur. Het is niet alleen een beleidsverandering, maar eerder een mentaliteit en gewoonte die moet worden ingebouwd in hoe mensen zich dagelijks gedragen. De beste manier om dit soort cultuur te creëren is door middel van training en opleiding. Je moet je medewerkers trainen in wat ze moeten doen om ongevallen te voorkomen. Ze moeten ook leren om veiligheidsuitrusting te dragen, zoals een kask helm. Hen te trainen om gevaren op de werkplek te herkennen voordat ze een probleem worden, is een grote stap op weg naar een veiligere werkplek.

Evalueer veiligheidsbeleid en -procedures regelmatig

Veiligheidsbeleid en -procedures, zoals die met valbeveiliging, moeten ten minste eenmaal per jaar door alle werknemers, supervisors en managers worden herzien. Als er grote wijzigingen zijn in de indeling of uitrusting van je werkplek, moet het beleid worden bijgewerkt om deze wijzigingen onmiddellijk weer te geven. Alle documentatie met betrekking tot veiligheid op de werkplek moet up-to-date worden gehouden en te allen tijde gemakkelijk toegankelijk zijn voor alle medewerkers. Dit omvat zowel papieren documenten als digitale bestanden op gedeelde netwerkstations of pc’s.

Wees alert tijdens het werk

Hoewel veel van de ongevallen op de werkplek worden veroorzaakt door menselijke fouten, zijn er dingen die je kunt doen om ongevallen te voorkomen. Besteed aandacht aan de grenzen van je eigen lichaam, maar ook aan die van anderen om je heen. Laat afleiding niet in de weg staan ​​om te doen wat nodig is om veilig en correct je werk te doen. Let op mogelijke gevaren in je werkomgeving, zoals gladde vloeren of apparatuur met bewegende delen die voor sommige werknemers moeilijk kunnen zijn om veilig te werken. Als je je bewust bent van mogelijke gevaren voordat ze werkelijkheid worden, is de kans op een ongeval kleiner.