Zaken Nu
Image default
Management

Tips om een aantrekkelijke werkplek te creëren

 

Ergonomisch werken vraagt om een werkplek waar je in de juiste houding aan je bureau kunt zitten. Maar voor een prettige werkomgeving heb je meer nodig dan alleen maar een goed bureau en een bureaustoel op maat. De ruimte waar je zit is ook van invloed op je productiviteit, zoals de juiste lichtinval en een goede atmosfeer. Nu kun je niet altijd de ramen wijd openzetten voor een zuivere lucht. Maar je kunt wel kantoorplantenneerzetten.

Kantoorplanten voor een gezonde werkomgeving

In een kantoorruimte waar meerdere mensen bij elkaar zitten, is automatisch ook veel apparatuur aanwezig. Je hebt het dan over computers, beeldschermen, maar ook bijvoorbeeld over een kopieerapparaat of printers. Deze apparaten stralen in ieder geval allemaal warmte uit en blazen extra hard als ze actief gebruikt worden. Kantoorplanten zorgen voor een zuivere lucht in de ruimte. Doordat kantoorplanten de lucht in de ruimte opnemen en omzetten in extra zuurstof, voelt het prettiger aan. En meer zuurstof in de lucht betekent dat je meer energie hebt om na te denken en creatief te zijn. Ook kan de aanwezigheid van kantoorplanten bijdragen aan het afnemen van oogirritaties, zodat je minder moeite hebt om op het beeldscherm te kijken.

Meer groen op kantoor maakt werken gezelliger

Afgezien van het feit dat je lichamelijk beter functioneert is het ook een stuk gezelliger als je wat planten op de afdeling hebt staan. Het frisse groen onderbreekt de meestal saaie inrichting van een kantoor. En dat zorgt er weer voor dat je je vrolijker voelt, zodat je meer ontspannen en dus productiever en creatiever kunt werken. Kantoorplanten hoeven niet altijd in grote bakken geplaatst te worden. Je kunt ook eenvoudig zelf een plantje op je bureau neerzetten. Zo heb je direct profijt van de positieve effecten van kantoorplanten.

Welke planten zijn geschikt als kantoorplanten?

Als je op zoek bent naar een plantje op je eigen bureau kun je bijvoorbeeld kiezen voor eenClusia Rosea. Dit lichtplantje heeft weinig nodig, zelfs geen aarde. Je kunt deze namelijk gewoon met de wortels in het water zetten. Deze sterke plant is dus ideaal voor op kantoor. Ook een Graslelie is een mooie plant om op een kast of bureau te zetten. Met de groen-wit gestreepte bladeren is het niet alleen een luchtzuiverende plant, maar het ziet er ook nog eens vrolijk uit. De Bonsai Ficus Microcarpa is een statig plantje dat dan weer heel goed past in een ruimte waar je gasten ontvangt, bijvoorbeeld bij de receptie of in een spreekkamer.

Grote kantoorplanten voor een grotere ruimte

Niet alleen kleine kantoorplanten zijn luchtzuiverend. In grotere ruimtes maak je gebruik van grotere planten voor optimaal effect. Deze zet je bij elkaar, of apart over de ruimte verspreid. Kies een Rhapis excelsa om de luchtvochtigheid binnen op peil te houden, of een Goudpalm. Deze plant is behalve luchtzuiverend ook nog heel bijzonder van vorm, door de mooie brede bladeren. Een oase van groen krijg je ook met Varens, de Lepelplant of een Dracaena Janet Craig. Want behalve het feit dat deze planten zorgen voor een gezonde werkomgeving, zijn ze ook prachtig om naar te kijken.