De meest gestelde vragen op het werk over legionella en de veteranenziekte

Categories
Table of Contents
Share :

Gerelateerde
berichten

De meest gestelde vragen op het werk over legionella en de veteranenziekte

 

Je hebt vast wel eens van legionella gehoord. Maar wat is het eigenlijk? En hoe gevaarlijk is het? In dit artikel staan de meest gestelde vragen over legionella en de veteranenziekte. Wat is de bacterie eigenlijk en hoe ziek kan je ervan worden? En belangrijker, wat kun je doen om legionella op de werkvloer te voorkomen? Wat is dan een legionella beheersplan? Het helpt je voor te bereiden en waakzaam te zijn. De bacterie kan gevaarlijk zijn en voor serieuze klachten zorgen en uiteindelijk uitmonden in de veteranenziekte.

Wat is legionella en kan ik er ziek van worden?

Legionella is een bacterie die overal in vochtige milieus kan voorkomen (bijvoorbeeld in leidingwater). De meeste mensen worden niet ziek van legionella. In unieke situaties kan iemand ziek worden en een ernstige longontsteking krijgen. Dit wordt ook wel de veteranenziekte genoemd. Legionella wordt overgebracht via de longen. Dit komt door het inademen van de bacterie in kleine druppeltjes water verspreid in de lucht. Dit kan je vergelijken met nevel en/of mist. De ziekte kan niet van de ene mens op de andere worden overgedragen en is dus niet besmettelijk. Het drinken van water vormt geen risico voor besmetting. Het gaat echt om deeltjes vocht in de lucht die worden ingeademd. De tijd tussen de besmetting en het optreden van de eerste verschijnselen en of symptomen ligt tussen de twee tot twintig dagen. Gemiddeld is de incubatietijd vijf tot zes dagen.

Wat is de relatie tot de veteranenziekte?

De veteranenziekte is een ernstige longontsteking die wordt veroorzaakt door legionella. De legionella bacterie is in 1976 ontdekt toen in Philadelphia (Verenigde Staten) een epidemie van de longontsteking was onder oud-strijders uit het Amerikaanse legioen. Naar schatting lopen jaarlijks honderden en mogelijk duizenden mensen een infectie met de legionellabacterie op. De meeste mensen worden daar niet ziek van. Slechts bij een klein deel van degenen die met de bacterie zijn besmet, ontwikkelt zich de ernstige veteranenziekte. De veteranenziekte is goed te behandelen, maar het is wel een ernstige aandoening met een overlijdensrisico van 5 tot 25 procent.

Hoe herken je ziekte door legionella?

De ziekte begint met snel opkomende koorts, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39 graden. Je hoest soms en bent kortademig.

Wat is een legionella beheersplan?

Een legionella beheersplan is voor veel bedrijven en overheidsinstellingen een verplicht onderdeel van de preventie tegen de bacterie. Zo’n plan moet voldoen aan meerdere wettelijk vastgestelde regels. Vooraf is het goed om te bekijken waar je op kantoor risico loopt op legionella. Het beheersplan wordt opgesteld op basis van die risico’s. Het legionella beheersplan wordt volgens BRL 6010 certificering opgesteld, dus het beheersplan voor legionellapreventie voldoet met zekerheid aan alle eisen. Het beheersplan wordt opgesteld in samenwerking met professionals die met je meekijken en de regels uit hun hoofd weten.

 

Je weet nu wat de gevaren van legionella zijn en hoe je de bacterie de baas kan zijn. Daarnaast helpt het om een beheersplan te maken tegen de bacterie.

 

 

 

Nog niet gelezen?

Check deze artikelen!

maak deel uit van ons succes.