Waar moet u op letten bij een auto leasen?

Categories
Table of Contents
Share :

Gerelateerde
berichten

Een auto kopen op basis van een leaseovereenkomst is een prima oplossing als u het aankoopbedrag niet ineens wilt betalen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Kiest u voor een auto leasen, dan heeft u de keuze uit twee verschillende leasevormen. Waar let u op bij het maken van uw keuze? En wat is het verschil tussen bijvoorbeeld financial lease en private lease?

Geen uitgave ineens, maar gespreide kosten

Op het moment dat u ervoor kiest om een auto te leasen, heeft u niet te maken met de betaling van het aankoopbedrag ineens. Dat is een voordeel, omdat u hiervoor uw reserves niet aan hoeft te spreken. Als u de auto zakelijk aanschaft, dan is het ook geen zware belasting van uw werkkapitaal. Daarnaast hoeft u niet na te denken over een aanbetaling, omdat dat bij het leasen niet van toepassing is. In plaats van een groot bedrag in een keer, betaalt u maandelijks een vast bedrag, dat tussentijds ook niet zal wijzigen. Er zijn echter wel een paar dingen waar u op moet letten voordat u de leasevorm van het auto leasen vastlegt.

Waar let u op bij het bepalen van de leasevorm?

Bij het auto leasen kunt u kiezen uit verschillende leasevormen. Beide vormen garanderen dat u het auto leasen tegen een vastgesteld bedrag plaatsvindt, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten. Het maandbedrag wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren. Natuurlijk speelt de cataloguswaarde van de auto hierbij een rol. Daar vallen ook de opties onder die een meerwaarde aan de auto geven. Daarnaast is de termijn van het auto leasen ook een belangrijke factor. Tot zover de overeenkomsten van de leasevormen. De verschillen kunnen helpen om uw beslissing te nemen voor de leasevorm die bij u past.

Financial lease of operational lease

Bij financial lease wordt u eigenaar van de auto. Dit is voordelig als u in aanmerking wilt komen voor de fiscale voordelen, zoals BTW-aftrek. De waarde van de auto zet u op de balans, waardoor u van alle voordelen gebruik kunt maken zoals investeringsaftrek en afschrijvingen. Bij operational lease heeft u deze voordelen niet. U wordt geen financieel of juridisch eigenaar van de auto en de kosten die u per maand betaalt voor het auto leasen worden beschouwd als een huurbedrag. Een ander verschil is dat u bij financial lease de kosten voor de verzekering, onderhoud en reparatie voor eigen rekening neemt. Bij operational lease zitten deze kosten bij het maandbedrag inbegrepen.

Welke leasevorm kiest u?

De keuze voor de leasevorm van een auto leasen is voor iedereen persoonlijk. En ook afhankelijk van de financiële situatie. Bent u beginnend ondernemer en wilt u profiteren van de verschillende fiscale voordelen? Dan kan het aantrekkelijk zijn om te kiezen voor financial lease. Maar als u in de opstart van uw bedrijf geen rompslomp aan uw hoofd wilt hebben over de verzekering en het onderhoud, dan is operational lease wellicht een betere keuze. Zet voor uzelf de voorwaarden van de verschillende leasevormen goed op een rij voordat u een beslissing neemt. Dan kunt u nog jaren tevreden in een auto rijden die voldoet aan al uw wensen.

 

Nog niet gelezen?

Check deze artikelen!

maak deel uit van ons succes.