Welke opleiding past bij mij?

Categories
Table of Contents
Share :

Gerelateerde
berichten

Bankier, handige expat financieel adviseur of gewoon een accountant, drie financiële banen met elk een andere benodigde vooropleiding. Hierdoor kan het voor jongeren soms moeilijk zijn om te weten welke opleiding bij hen past. Zelfs als ze weten in welke sector ze willen werken, waar hun interesses liggen en wat hun hobby’s zijn kan dit moeilijk zijn. Scholen zouden hier meer aan kunnen doen. Volgens de bekende marketingtheorieën is een overvloed aan keuzes aan producten in winkels niet goed omdat klanten door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Waarom zou dit niet zo zijn met jongeren die een opleiding kiezen?

Verschillend aanbod in Nederland

In het Nederlandse onderwijssysteem zijn er hartstikke veel opties. Je hebt natuurlijk de net genoemde studierichtingen waaruit een leerling kan kiezen. Daarnaast hebben leerlingen ook te maken met verschillende niveau’s. Zo kennen wij MBO1, MBO2, MBO3, MBO4, HBO en WO. Daarnaast bestaan er tussenniveaus zoals bijvoorbeeld een pre-master.

Ook is er in de recente Jaren ook een toename te zien in het aantal mogelijke cursussen en thuis-opleidingen. Denk hierbij aan opleidingen van NCOI, LOI en de NTI. Door al deze niveaus te combineren met een groot aantal studierichtingen zijn er ongelofelijk veel opties beschikbaar voor studenten. Dit kan goed zijn, echter kan dit het ook moeilijker maken om de juiste opleiding te kiezen.

Tips voor de juiste keuze

Ondanks dat het voor toekomstige studenten moeilijk kan zijn om de juiste studiekeuze te maken door dit grote aantal aan mogelijke opties, hebben wij een aantal belangrijke tips opgesteld. Ten eerste, kan het handig zijn om erachter te komen welke functies alumni van een bepaalde hogeschool of Universiteit hebben weten te bereiken. Dit kan je onder andere doen door een site zoals LinkedIn te kijken, ook hebben opleidingsinstituten vaak een overzicht over hun alumni op de opleiding-pagina’s.

Daarnaast is het vaak te zien welk percentage van alumni een baan heeft, wat hun startsalaris is, en in welke functie zij werken. Deze informatie is vaak ook te vinden op een site als Indeed.Nog niet gelezen?

Check deze artikelen!

maak deel uit van ons succes.