Toepassingen van gasveren

Categories
Table of Contents
Share :

Gerelateerde
berichten

Gasveren zijn veelgebruikte veren die worden gebruikt bij het openen van luiken, zonnebanken, deksels en kleppen. Er zijn zeer veel typen gasveren te verkrijgen, die ieder een andere toepassing of sterkte hebben. Zonder de hulp van gasveren zijn veel kleppen en luiken niet open te krijgen, of zijn ze niet meer te sluiten zodra ze helemaal open staan. Een gasveer is dan ook een onmisbaar onderdeel voor veel bewegende delen in mechanische installaties. De gasveren zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen, sterken en krachten, waardoor ze voor veel verschillende soorten projecten geschikt zijn.

Wat zijn gasveren?

Gasveren zijn mechanische elementen die een klep, deur of luik kunnen openkrijgen zonder dat je er veel kracht voor hoeft te gebruiken. Een gasveer bestaat uit een cilinder met een zuiger, waarbij een vorm van stikstof in de cilinder wordt samengedrukt. Door het samendrukken van de stikstof in de cilinder wordt er een verende werking gecreëerd. Hierdoor is een luik of een klep eenvoudig te openen. Doordat er een ventiel in de cilinder aanwezig is, wordt de beweging gedempt zodat het geopende luik niet door kan schieten en weer te sluiten is. Er zijn twee typen gasveren die tegenwoordig veel worden gebruikt, namelijk de gasdrukveer en de gastrekveer. De gasdrukveer is de meest gebruikte gasveer die normaliter is uitgeschoven en die ingetrokken kan worden door kracht uit te oefenen. De gastrekveer werkt precies andersom. Hier is juist een kracht nodig om de veer uit te schuiven. Hoewel beide veren tegenwoordig veel worden gebruikt, is de gastrekveer minder populair. Dit heeft vooral te maken met de krachten die uitgeoefend moeten worden om de veer uit te schuiven. Doorgaans wordt dit gezien als minder praktisch en minder gebruiksvriendelijk.

Hoe kan je de gasveer gebruiken?

Gasveren worden gebruikt om kleppen, luiken en deuren te openen. Denk bijvoorbeeld aan een klep van een zonnebank. Deze kleppen zijn erg zwaar, maar door gebruik te maken van een gasveer is de zonnebank relatief makkelijk te openen. Doordat er een rem op zit, kan de klep niet doorschieten met alle gevolgen van dien. Een gasveer zorgt er dus voor dat je met een kleine inspanning, of een kleine kracht, veel gewicht kan verplaatsen. Een ander voorbeeld waarvoor gasveren worden gebruikt, is een in hoogte verstelbaar bureau of een bureaustoel die je in hoogte kan verstellen. Met behulp van kracht wordt de stoel naar beneden geduwd of omhoog getrokken. Het mechanisme dat hierin verscholen ligt is een typisch voorbeeld van een gasveer.

Er zijn op de markt dus meerdere gasveren verkrijgbaar. Ze zijn verkrijgbaar in meerdere afmetingen, waardoor je, afhankelijk van je product, altijd een passende gasveer kan krijgen. De meeste pasveren worden specifiek voor een product geproduceerd zodat je er zeker van kan zijn dat de gasveer ook daadwerkelijk voor jouw product geschikt is. Gasveren zijn veren die je in het dagelijks leven niet zomaar koopt. Toch maak je er wel veelvuldig gebruik van. Denk bijvoorbeeld aan de bureaustoel die omhoog of omlaag kan, het openen van een klep van een zonnebank of het openen van een kofferbak van een auto. Kortom, vele zaken die zonder gasveer niet mogelijk waren geweest.

 

Nog niet gelezen?

Check deze artikelen!

maak deel uit van ons succes.