Wat is een adsorptiedroger?

Categories
Table of Contents
Share :

Gerelateerde
berichten

Een adsorptiedroger wordt momenteel veel gebruikt in verschillende industriële sectoren, bijvoorbeeld in de voedselverwerking, chemische industrie of bij waterzuivering. Adsorptie is een natuurlijk proces waarbij een stof andere stoffen eromheen aantrekt. Deze stoffen interageren en binden zich met andere stoffen. Dit absorptieproces kan plaatsvinden tussen stoffen die zich in dezelfde fase bevinden zoals vast met vast of vloeibaar met vloeibaar, of in stoffen die zich in verschillende fasen bevinden, bijvoorbeeld vast en vloeibaar. Het tegenovergestelde van het absorptieproces is desorptie, het proces waarbij een stof wordt vrijgemaakt van een andere stof die eraan gebonden is. In het absorptieproces zijn er twee materialen die met elkaar interageren, namelijk het materiaal of de stof die de eigenschap heeft om aan te trekken (adsorbens genaamd) en het materiaal dat gebonden is dat ook wel het adsorbaat wordt genoemd.

Werkingsprincipe van adsorptie 

Het werkingsprincipe van adsorptie wordt vaak toegepast in verschillende soorten industrie in de vorm van apparatuur zoals compressors. Een die je kunt vinden is een adsorptiedroger van Elewout Kompressoren. De vraag die vaak rijst is hoe het absorptieproces verloopt. Dit hangt samen met het werkingsprincipe van adsorptie, namelijk de instabiliteit aan het oppervlak van een stof zodat deze zich bindt aan andere stoffen die stabieler zijn. Naast de materiaal-instabiliteitsfactor kan het absorptieproces ook optreden door de aanwezigheid van holtes of poriën in het absorberende materiaal of de stof, zodat het geadsorbeerde of aangetrokken materiaal de holte binnenkomt en vast komt te zitten. Daarna is er een interactie tussen de twee zodat het een bepaald niveau van stabiliteit bereikt. Dit werkingsprincipe wordt gebruikt in adsorptiedrogers voor industriële productiedoeleinden.

Voorbeelden van toepassing van de absorptiemethode 

Je kunt in het dagelijks leven veel voorbeelden van adsorptie processen vinden. Zoals eerder uitgelegd kan dit absorptieproces in verschillende industrieën worden gebruikt, zoals adsorptiedrogers bij de productie van bewerkte voedingsmiddelen. Voorbeelden van eenvoudige adsorptie zijn absorptie van toxines met behulp van actieve kool, zuivering van water met aluin en verwijdering van zware metalen bij afvalverwerking en -behandeling met het meest actieve absorberende materiaal.

 

Nog niet gelezen?

Check deze artikelen!

maak deel uit van ons succes.