Waarom maintenance management software in jouw bedrijf gebruiken?

Categories
Table of Contents
Share :

Gerelateerde
berichten

Een maintenance management software is een instrument dat helpt bij het plannen en controleren van de onderhoudsactiviteiten en de nuttige levensduur van de activa van elk bedrijf. Dit concept werd in de jaren 70 geïntroduceerd en aanvankelijk alleen in grote bedrijven gebruikt, maar tegenwoordig is het ook noodzakelijk voor kleine en middelgrote industrieën.

In het algemeen is maintenance management software belangrijk om de onderhoudsstroom en de nuttige levensduur van de machines en uitrusting op een efficiënte manier te beheren, en om de kosten van de operaties te bewaken. In dit artikel zult je begrijpen hoe belangrijk het is dit instrument te gebruiken en welke voordelen het jouw bedrijf kan bieden. Kijk hier eens naar!

1. Documenteer de onderhoudsplannen van elk bedrijfsmiddel

Met een maintenance management software is het mogelijk een online en gecentraliseerde documentatie van alle onderhoudsroutines voor elk bedrijfsmiddel op te stellen. Het bevat beschrijvingen van activiteiten, frequenties van preventief onderhoud en inspectieplannen. Op die manier weet iedereen waar de informatie te vinden is en hoe het onderhoud moet worden uitgevoerd.

Door de onderhoudsplannen in een software te definiëren, is het mogelijk te bepalen wanneer elk goed een preventief onderhoud moet ondergaan. Afhankelijk van het aantal geproduceerde onderdelen of productie-uren kunt je een plan maken van geplande machinestops voor dit onderhoud.

 

2. Genereren en prioriteren van werkorders

Het is mogelijk om in een software snel de werkorders te genereren die door de onderhoudsploeg moeten worden uitgevoerd, volgens de planning. Op een eenvoudige en gemakkelijke manier weet elke technicus precies welke zijn activiteiten zullen zijn, en kan de supervisor de uitvoering van deze opdrachten opvolgen.

Door de uitgifte van elektronische werkorders (of onderhoudsdienstorders) is het mogelijk de uitvoering van het onderhoud in real time te volgen. Gebaseerd op de notities van de door elke technicus uitgevoerde diensten. Deze zelfde informatie werkt ook de voorraad- en onderhoudskosten automatisch bij in een geïntegreerd systeem.

 

3. Het hebben van een voorraadbeheer van onderdelen voor onderhoud

De bij het onderhoud gebruikte materialen vormen het andere deel van de onderhoudskosten. Met maintenance management software kunt je precies controleren welke onderdelen worden gebruikt, en vooral de voorraad van kritieke onderdelen beheren om te voorkomen dat een machine lange tijd stilstaat wegens gebrek aan onderdelen.

Met de reële informatie van werkorders, gebruikte materialen en toegepast vakmanschap kunt je de werkelijke kosten van het onderhoud kennen. Dit is een resultaat dat door een software wordt gegenereerd, zodat je geen tijd hoeft te besteden aan het verzamelen en samenvoegen van gegevens om tot deze cijfers te komen.

 

4. Historiek van het uitgevoerde onderhoud en de nuttige levensduur van elk activum

Een maintenance management software registreert van de planning tot de uitvoering van de orders. Bijgevolg is de hele onderhoudshistoriek beschikbaar voor raadpleging, zonder dat tijd moet worden verspild aan het verzamelen van informatie om rapporten op te stellen, en wanneer het moment van een audit aanbreekt, is alles klaar. Bovendien kunt je op elk moment de nuttige levensduur van een goed raadplegen, de datum van het volgende preventieve onderhoud en welke onderhoudsbeurten reeds werden uitgevoerd.

Nog niet gelezen?

Check deze artikelen!

maak deel uit van ons succes.