Zaken Nu
Image default
Financiële diensten

Beginnen met beleggen en hoe vind je de juiste broker?

Leren beleggen begint met leren beleggen in aandelen. Historisch gezien overtrof het rendement op aandelenbeleggingen veel andere soorten investeringen, waardoor ze een krachtig hulpmiddel zijn voor diegenen die hun vermogen willen laten groeien. Onze gids helpt je te begrijpen hoe je jouw investeringsreis een vliegende start kunt geven door te leren hoe je aandelen kunt kopen.

Voor de beginnende is het belangrijk om voor een betrouwbare broker te kiezen waar je eenvoudig kunt beleggen in aandelen. Goede brokers voor de beginnende belegger zijn Plus500 en Avatrade. Wanneer je meer informatie over deze brokers wilt lezen bekijk dan deze Avatrade review of deze beoordeling van Plus500.

Verschillende manieren om in aandelen te beleggen

Er is meer dan één manier om in aandelen te beleggen. Je kunt kiezen voor een van de volgende benaderingen of alle drie gebruiken. Hoe je aandelen koopt, hangt af van jouw beleggingsdoelen en hoe actief je betrokken wilt zijn bij het beheer van jouw portefeuille.

  • Investeer in individuele aandelen. Als je graag onderzoek doet en leest over markten en bedrijven, is beleggen in individuele aandelen een goede manier om te beginnen met beleggen in aandelen. Zelfs als de aandelenkoersen van sommige bedrijven behoorlijk hoog lijken, kunt je overwegen om fractionele aandelen te kopen als je net begint en slechts een bescheiden hoeveelheid geld heeft.
  • Investeer in aandelen-ETF’s.  Exchange-traded funds (ETF’s) kopen veel individuele aandelen om een onderliggende index te volgen. Wanneer je in een ETF belegt, is het alsof je aandelen koopt van een zeer brede selectie van bedrijven die zich in dezelfde sector bevinden of die een aandelenindex vormen, zoals de S&P 500. ETF-aandelen worden op beurzen verhandeld zoals aandelen, maar ze bieden meer diversificatie dan aandelen bezitten een individuele voorraad.
  • Investeer in aandelenfondsen.  Beleggingsfondsen hebben bepaalde overeenkomsten met ETF’s, maar er zijn belangrijke verschillen. Actief beheerde beleggingsfondsen hebben managers die verschillende aandelen kiezen in een poging een benchmarkindex te verslaan. Wanneer je aandelen van een aandelenfonds koopt, komt jouw winst uit dividenden, rente-inkomsten en vermogenswinsten. Goedkopere indexfondsen zijn beleggingsfondsen die meer als ETF’s werken.

Houd er rekening mee dat er geen goede of verkeerde manier is om in aandelen te beleggen. Het vinden van de beste combinatie van individuele aandelen, ETF’s en beleggingsfondsen kan wat vallen en opstaan kosten terwijl je leert beleggen en jouw portefeuille opbouwt.

Begin met beleggen in aandelen

Selecteer de individuele aandelen, ETF’s of beleggingsfondsen die passen bij jouw beleggingsvoorkeuren en begin met beleggen. Als je ervoor heeft gekozen om met een robo-adviseur te werken, zal het systeem jouw gewenste bedrag investeren in een vooraf geplande portefeuille die overeenkomt met jouw doelen. Als je met een financieel adviseur in zee gaat, zullen zij na overleg met je aandelen of fondsen voor je kopen.

Na succesvolle uitvoering van jouw order staan de effecten op jouw rekening en kunt je genieten van de voordelen van de aandelenmarkt. En ja, jouw fondsen zullen dividenden oogsten en verliezen lijden naarmate de economie verandert, maar op de lange termijn zult je deelnemen aan de sector van investeringen die beleggers al meer dan een eeuw hebben geholpen om hun vermogen te vergroten.

Terwijl je jouw eerste aandelenaankopen doet, kunt je overwegen om je in te schrijven voor een dividendherbeleggingsplan (DRIP). Herbeleggingsplannen nemen de dividenden die je verdient uit individuele aandelen, beleggingsfondsen of ETF’s en kopen automatisch meer aandelen van de fondsen of aandelen die je bezit. Je kunt uiteindelijk fractionele aandelen bezitten, maar dat zorgt ervoor dat meer van jouw geld aan het werk blijft en minder in contanten blijft zitten.

Een portfoliobeoordelingsschema instellen

Als je eenmaal bent begonnen met het opbouwen van een aandelenportefeuille, wilt je een schema opstellen om jouw beleggingen te controleren en indien nodig opnieuw in evenwicht te brengen.

Herbalancering helpt ervoor te zorgen dat jouw portefeuille in balans blijft met een mix van aandelen die geschikt zijn voor jouw risicotolerantie en financiële doelen. Marktschommelingen kunnen jouw activamix uit balans brengen, dus regelmatige check-ins kunnen je helpen incrementele transacties te doen om jouw portefeuille op orde te houden.

Het is niet nodig om dagelijks jouw portefeuille in te checken, dus een maandelijks of driemaandelijks schema is een goede cadans. Onthoud bij het beoordelen van jouw portefeuille dat het doel is om laag te kopen en hoog te verkopen. Beleggen in aandelen is een inspanning van lange adem. Je zult onvermijdelijke schommelingen ervaren terwijl de economie zijn gebruikelijke cycli doormaakt.